Feiten Peru

Aantal inwoners Peru : Ongeveer 24 miljoen. 45% Indianen, 37% Mestiezen, 15% blanken en 3% Afrikanen en Aziaten.

Hoofdstad : Lima, met ongeveer 8,5 miljoen inwoners. 

 

Religie : Rooms-Katholiek (81% van de Peruanen).

 

Oppervlakte : 1.285.216 km² (0,4% water); ongeveer 35 keer Nederland!

Officiële talen : Spaans, Quechua en Aymara en Guarani (deze laatste alleen nog door oorspronkelijke indianen). Er zijn veel andere dialecten, vooral in de Amazone gebied. Engels wordt gesproken in de belangrijkste toeristische centra. Een Spaans woordenboekje is erg handig en je krijgt sneller contact met de Peruanen.

 
Economie : In Peru bestaan verschillende economische systemen naast elkaar. Vooral de mensen op het platteland, in de bergdalen en op het Hoogland van Bolivia kennen nog steeds een ruilsysteem en voorzien in hun eigen behoeften. Politieke onlusten en onzekerheden belemmeren al jarenlang buitenlandse investeringen en Peruaans privékapitaal ontbreekt ook.

40-50% van alle Peruanen leeft onder de armoedegrens. De twee pijlers van de Peruaanse economie zijn visserij en mijnbouw. Maar ook de landbouw en de industrie zijn belangrijk voor de Peruaanse economie.

 

Visserij: Ansjovis, vismeel (goed voor 24 % van de export);

Delfstoffen: Koper, zink, goud, zilver, aardolie;

Landbouw: 30% van de bevolking leeft van de landbouw. Deze is nauwelijks gemechaniseerd. De belangrijkste exportproducten zijn rietsuiker, katoen, koffie, coca en rijst. De hooggelegen terrassen worden nog steeds op de Incamethode bebouwd. De velden zijn meestal klein en gelegen op een steile helling. De lange vorst en de korte groeiperiodes bemoeilijken de landbouw;

Industrie: Textiel, voedingsmiddelen, chemie, metaal.

Elektriciteit : In Peru heb je 220 volt en 110 volt. Een adapter is nodig want er zijn verschillende stopcontacten.

Tijdsverschil : In onze winter is het in Peru zes uur vroeger dan in Nederland , in de zomer is het zeven uur vroeger.